O NAMA

 

Je li dokup mirovine isto što i dokup staža?

To su dva sasvim različita pojma: dokup staža ukinut je Zakonom o radu 1996. godine, a od 1990. godine kontinuirano se povodi dokup mirovine.

Bitna je razlika između dokupa staža i dokupa mirovine.  Nekad se dokupom staža dokupljivalo pravo na mirovinu, tako da su u mirovinu mogli otići i oni koji nisu ostvarivali zakonske uvjete za nju, pa su umirovljenicima postali i jako mladi ljudi, koji su tako dodatno narušili odnos između zaposlenika i umirovljenika.

Od 1990. godine počeo se primjenjivati dokup mirovine, i to isključivo na one koji ostvaruju zakonom propisane uvjete za (prijevremenu starosnu ili starosnu) mirovinu pa im se dokupljuje točno definiran iznos kao posljedica umanjenja nastalog zbog ranijeg umirovljenja, čime se ne povećava broj umirovljenika, nego broj zadovoljnijih umirovljenika.

            O DOKUPU MIROVINE NA HTV-u
Dokup mirovine je doživotna otpremnina, odnosno dodatni mjesečni prihod uz mirovinu iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Namijenjen je zaposlenicima s ispunjenim uvjetima za prijevremenu starosnu ili starosnu mirovinu koji će u sporazumu s poslodavcem, unatoč ranijem umirovljenju i manjem stažu, ostvariti tzv. punu mirovinu. Dokupljena mirovina odgovara razlici između starosne ili prijevremene starosne mirovine ostvarene sukladno Zakonu o mirovinskom osiguranju i mirovine koja bi bila ostvarena da je navršena određena starosna dob i/ili navršen određeni mirovinski staž.